Documental: Les trementinaires

‘L’Escarabat Verd’ rescata una història de supervivència i saviesa adquirida a través de la natura en una vall recòndita del pre-pirineu català: la de les trementinaires, unes dones que portaven, en els seus viatges a peu per territoris allunyats, herbes medicinals que recollien i ungüents que preparaven.

Viatja a una vall amagada a Lleida, envoltat de muntanyes, únic lloc d’Espanya on està documentat aquest ofici. Durant els segles XIX i XX, i amb tota probabilitat abans, les dones de la vall de la Vansa i Tuixent sortien en parelles en viatges que duraven setmanes, deixant les seves famílies.

Anaven carregades d’herbes medicinals les propietats coneixien gràcies a una saviesa adquirida generació rere generació i per la seva relació amb la naturalesa inhòspita que els envoltava. Preparaven ungüents com l’oli de ginebre o el d’avet, i per descomptat, la trementina, que ha donat nom a aquesta activitat fruit de la necessitat però també de la imaginació. En aquest viatge a la recerca de les últimes trementinaires, – l’últim viatge ho van fer en 1982 – es rescata una imatge fugaç gravada en la memòria de la protagonista, que vol saber qui van ser aquestes dones que van salvar la vida de la seva àvia.

Accedeix al documental “Memoria de Trementina”:

Veure el documental Memòria de Trementina

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s