Com preparar una tintura medicinal?

Una de les maneres més tradicionals i eficaçes d’aprofitar les propietats de les plantes medicinals és mitjançant les tintures mares. 

Elaborar tintura mare un mateix no té cap complicació. A més d’afavorir l’autosuficiència, ens ajuda a reconèixer l’entorn i utilitzar els mitjans que ens ofereix per a la cura de la salut.

En les passejades pel camp podem recollir respectuosament les plantes medicinals que es trobin en abundància. Amb una quantitat modesta s’obté tintura suficient per a dos o tres anys. També podem elaborar amb les plantes que conreem al jardí o en testos. Les tintures es preparen amb alcohol, que té la capacitat d’extreure els principis actius i a més conserva. Enfront d’altres preparacions, com els comprimits o les càpsules, les tintures conserven els olis essencials i proporcionen l’aroma i el sabor característics de les plantes.

Continua llegint i coneix com preparar-la, com prendre-la i també incloem una recepta de tintura de sàlvia.

Mètode bàsic

El mètode casolà més emprat consisteix en macerar la planta en alcohol etílic, generalment de 86 graus, i fer després el premsat. Hi ha procediments més elaborats dins de la medicina antroposòfica i la espagírica (basada en antics mètodes alquímics), que tenen en compte els ritmes astronòmics en recollir la planta i efectuar cadascuna de les operacions. En el cas de la espagiria, s’incorporen elements sòlids que s’havien separat durant l’elaboració (espagiria significa “separar i unir”).

L’alcohol etílic per a ús intern s’aconsegueix en farmàcies, on es pot demanar que ho preparin amb la graduació adequada. Compte, no es tracta de l’alcohol desnaturalitzat que s’utilitza com a desinfectant, ja que se li afegeixen additius de gust desagradable perquè no sigui usat com a beguda.

Per realitzar tintures de plantes resinoses, com la mirra, l’eucaliptus o la canyella, són apropiades graduacions de 70 a 80. En canvi, les menys resinoses com l’alfàbrega i l’orenga, es realitzen amb alcohol de 60 a 70 graus. Si disposem d’alcohol de 96 graus, podem barrejar-lo amb aigua destil·lada per obtenir les graduacions finals que ens interessen, segons les següents proporcions:

  • 60 graus: 620 cc d’alcohol per 450 cc d’aigua.
  • 70 graus: 680 cc d’alcochol per 325 cc d’aigua.
  • 80 graus: 780 cc d’alcohol per 200 cc d’aigua.

Les relacions entre alcohol i planta solen ser d’un litre per cada 100 g de fulles seques o 250 g de fulles fresques. Cal tenir en compte que si es fan servir fulles fresques la graduació de la tintura es redueix en uns 15-20 graus.

El premsat es pot efectuar amb una premsa de vi petita, però si no es disposa d’una, es pot recórrer al premsat a mà oa la liquadora, en el cas que es vulgui obtenir el suc de la planta fresca per després barrejar-ho amb el alcohol.

Tintura de sàlvia

En primer lloc cal recollir les fulles de sàlvia (Salvia officinalis), aproximadament uns 250 g. Si ho fem al camp, observarem que la planta no hagi estat exposada als fums del trànsit viari o als plaguicides dels camps de conreu. Pot trobar-se en vessants rocosos i en terrenys secs i assolellats. La collita es realitza a la primavera i principi d’estiu. Segons la tradició, els millors moments són durant la lluna nova o el dia abans del solstici d’estiu. S’han de prendre les fulles joves, abans que la planta floreixi.

Les fulles es trossegen finament sobre una superfície de fusta, preferiblement amb un ganivet ceràmic, i es col•loquen en un recipient de vidre de boca ampla i tapa de rosca per cobrir-folgadament amb alcohol de 70 graus (un litre aproximadament). Es tanca el recipient i es guarda en un lloc fosc i fresc durant dues setmanes. Convé agitar diàriament.

Un cop complert el termini, es passa per un filtre de cafè o una tela fina de cotó o lli. Les restes retinguts es poden esprémer fortament amb les mans. Com recipient final, s’utilitza una ampolla de vidre marró (o diversos ampolletes amb tapa goteres com els que es troben a les farmàcies).

A les ampolles cal enganxar una etiqueta on consti el nom de la planta i la data d’elaboració. Encara que l’alcohol és un excel•lent conservant, no és convenient consumir la tintura després de tres anys.

Per prendre la tintura de sàlvia es dissolen de 5 a 10 gotes en dos dits d’aigua i s’administra tres vegades al dia. Amb aquesta dissolució es poden fer gàrgares per tractar l’afonia. Altres indicacions, per via interna, són les inflamacions orals, les sufocacions, les suors nocturns i les molèsties digestives. Les embarassades i les mares lactants no han de prendre-la.

Dosificació i tractaments

Encara que la tintura sigui de factura domèstica segueix sent una potent medicina. Per tant , s’han de consultar les possibles contraindicacions amb medicaments que s’estiguin prenent , prendre sempre la dosi adequada i no mantenir el tractament més del necessari. Consultar amb el metge naturista o , almenys, amb una bona guia de plantes resulta imprescindible .

Respecte a la dosi , el normal és prendre tres vegades al dia de 3 a 25 gotes en una mica d’ aigua , mitja hora abans dels àpats o una hora després. Pel que fa a la durada, quan les tintures s’empren davant afeccions cròniques , no cal prolongar el tractament més de tres mesos . Després, convé fer una pausa d’un mínim de tres setmanes , romanent atent a les reaccions del cos . En les alteracions agudes , com la tos d’un refredat , s’han de prendre els remeis fins que hagin desaparegut els símptomes.

Accedeix a la font de l’entrada: El Correo del Sol

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s