Sistema de reg subterrani SIP

Tots aquells que heu intentat establir un petit hort al vostre balcó o terrassa us haureu trobat amb el mateix problema. Quan una planta que necessita subministrament constant d’aigua, està en un test, el seu creixement es limita bastant. A la terra les seves arrels poden allargar per buscar humitat, però en un test el normal és que o bé li falti aigua o bé li sobre, la qual cosa és molt pitjor.
Heus aquí un sistema provat, eficient i fàcil de construir per nosaltres mateixos, que aconsegueix al mateix temps el subministrament constant d’humitat i evitar que les arrels s’entollin.

Amb la següent crisi del petroli a la volta de la cantonada i la crisi econòmica donant-nos fort, és més que lògic apropar la producció d’aliments a les nostres cases. Per a aquells que vivim en ciutats i no disposem de jardí, els contenidors són la solució.

Tots aquells que hem almenys intentat conrear menjar en tests, sabem que el principal problema és el subministrament regular d’aigua de manera que les arrels tinguin la quantitat justa d’aigua que necessiten.

Els testos SIP, terme que ve de l’anglès Sub-Irrigated Planters (Testos d’Irrigació -i aireación- subterrània)autoconstruïts són la solució. Són portàtils i produeixen més menjar per metre quadrat que un hort normal, ja queoptimitzen l’espai i l’aigua.
Tan sols necessitarem suficient llum solar, sigui en una teulada, balcó, pati o terrassa.

Aquest que vam mostrar aquí és molt fàcil de construir. No necessitem eines elèctriques i només pagarem el que ens costi la caixa de plàstic.

maceta_riego_inferior2El que necessitaríem realment és que aquests SIPs es produïssin i distribuïssin a gran escala, de manera que fossin assequibles i que puguin trobar-se en qualsevol botiga, promocionats per donar-los a conèixer.

Aconseguir-ho és molt fàcil, ja que la tecnologia és molt simple i els costos de fabricació molt baixos. Tan sols es requeriria educació i alguna ment emprenedora que posi en marxa el projecte.

Testos SIP com aquest fabricats a gran escala ajudarien a que s’estengués la idea d’hort urbà i la conscienciació sobre l’agricultura ecològica. Feu-vos un favor a vosaltres mateixos i als que us envolten fabricant un d’aquests i mostrant, corrent la veu. I ja veureu. ‘Quant veieu lo bé que funciona, construireu més i no podreu parar !! All it will take is education and emprenedoria in the private sector.

Amb plàstic reciclat (ampolles o safates de plàstic on ve el menjar del supermercat) fem la plataforma que retindrà la terra i al seu torn airejarà les arrels i mantindrà l’aigua. En aquest exemple es van utilitzar cinc ampolles de llet.

Passos per a la construcció d’un test SIP:

 1. Farem uns talls grans en un dels laterals de les ampolles per permetre que l’aigua entri per la part de baix quan estiguin tombades.
 2. Practicarem petits forats a les ampolles, al costat que estarà cap amunt, per ventilació de les arrels i permetre que l’excés d’aigua a la terra es evacuï.
 3. Utilitzarem una ampolla de plàstic com a tub d’ompliment, retallant la base i introduint la boca de l’ampolla en un forat que haurem fet en una de les ampolles de llet. Un cop en funcionament, per evitar que els mosquits crien a la reserva d’aigua, procurarem tenir l’entrada d’aigua tapada.
 4. A l’alçada de la part superior del que serà la nostra reserva d’aigua, fem un forat a la caixa per on introduirem un tub fi, que farà de sobreeixidor. Cuidarem que l’extrem interior del tub entri en una de les ampolles per evitar que la terra eviti que faci la seva funció de drenatge.
 5. Introduirem compost o humus (mai utilitzar terra) ben apretat entre les ampolles. Aquesta part estarà sempre mullada, i en estar en contacte amb la resta del compost que omplirà la caixa, farà que aquest s’humitegi uniformement per capil·laritat.
 6. Finalment omplirem la caixa amb compost per testos. Si la caixa tenia tapa, la utilitzarem després de tallar amb cura forats per l’entrada d’aigua i per a les plantes que plantem, si són poques. Com alternativa podem cobrir la superfície de la terra amb un plàstic negre al que farem forats on vagin a anar les plantes, o qualsevol altre tipus de mulching. Això ajudarà a evitar l’evaporació.

  Barreja de “terra” ideal per a un SIP

  Com ja hem dit, no és recomanable l’ús de terra per a aquests testos, ni per a cap test, ja que la terra tendeix a compactar-se, impedint que les arrels respirin. En el seu lloc utilitzarem compost per testos, conegut en anglès com “peat moss” al que li afegirem perlita per ajudar a la ventilació.

  La barreja ideal seria 3 parts de compost, 1 part de perlita i 1 de vermiculita. Pregunteu a la vostra botiga d’articles per a jardí.

  Alguns exemples de SIPs

  Test SIP de fustaTest SIP de fusta un cop acabatEn aquestes fotos podeu veure un test de fustaallargat on hem utilitzat les safates que s’utilitzen en els vivers per vendre les plantes. Pregunteu al vostre garden center i segur que us regalen unes quantes.Com veieu, per protegir la fusta hem folrat l’interior de la caixa amb plàstic negre.

  Terrassa convertida en hort utilitzant testos SIP autoconstruïtsDetall de construcció d'un SIP a partir d'un cub de pinturaSi podem aconseguircubs de pintura, aquests fan uns contenidors SIP perfectes. El sistema de construcció és similar, com podeu veure a la foto de l’esquerra. En la de la dreta podeu veure fins a quin punt podem convertir cualqueir terrassa en un autèntic verger utilitzant SIPs. Jo estic dissenyant un sistema similar al que li acoplaré un sistema de reg automàtic. L’estiu que ve publicaré els resultats. NOTA POSTERIOR: Recopilant informació sobre els materials, parace ser que els cubs de pintura no són apropiats per plantar verdures, ja que el plàstic de què estan fets absorbeix petites partícules del que conté (pintura) i podrien arribar a passar a les arrels. Això seria un problema en el cas que la pintura que contenia el cub tingués components tòxics com el plom.Es suggereix utilitzar galledes per a productes alimentaris, com els que fan servir en els restaurants per al greix de fregir, o en les fleques per a la mantega o margarina.

  Test construït amb fusta i tubs de drenatgePer a aquest test utilitzem tubs perforats de drenatge. La veritat és que preferim el sistema de les ampolles de plàstic, perquè són més fàcils d’aconseguir i més reciclem i reduïm les escombraries.

   

   

  Enllaços a webs fantàstiques amb més informació sobre els SIPs (en anglès)

  www.insideurbangreen.org Aquí teniu tota la informació que podeu desitjar sobre els horts urbans.

  http://albopepper.com/sips.html Una guia molt detallada amb imatges que descriuen la construcció d’un SIP.

  http://alaskagrowbuckets.com/alaska-grow-bucket-guide/ Aquí una altra variant dels SIPs de cub aquí descrits.

 

Accedeix a la font de la informació

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s