Utilitat de la curcumina en el síndrome premenstrual

Un estudi posa de manifest, per primera vegada, el potencial efecte beneficiós de la curcumina en l’atenuació de la gravetat dels símptomes del SPM

Fins a un 75% de les dones experimenten la síndrome premenstrual (SPM) durant l’edat reproductiva. Consisteix en una sèrie de símptomes que apareixen durant la segona meitat del cicle menstrual i desapareixen un o dos dies després de l’aparició de la menstruació. Es tracta d’una combinació de canvis físics, psicològics, i de comportament, que interfereixen amb la comunicació familiar i activitats socials. No es coneix la seva causa, però es relaciona amb canvis en els nivells hormonals. Passa amb major freqüència en dones entre els 27 a 29 anys i els 47 a 49 anys, que han tingut almenys un hijo.y amb antecedents familiars o personals de depressió o trastorn afectiu de l’estat d’ànim. Freqüentment empitjoren en les dones sobre els 40 anys, quan s’aproxima el període de transició a la menopausa.

Els símptomes físics més comuns de l’SPM abasten:
– Distensió abdominal
– Sensibilitat a les mames (mastàlgia o mastodínia)
– Malaptesa, confusió, dificultat per concentrar-se, oblits
– Restrenyiment o diarrea
– Desitjos vehements per aliments
– Mal de cap
– Menor tolerància al soroll i les llums
– Fatiga o sentir-lenta o mandrosa
– Alts i baixos en l’estat d’ànim, tristesa i desesperança
– Sensació de tensió, ansietat o nerviosisme
– Irritabilitat, amb arrencades d’ira cap a si mateixa o cap als altres
– Pèrdua de l’impuls sexual (pot incrementar-se en algunes dones)
– Baixa autoestima, sentiment de culpa, augment de les pors
– Problemes de son (dormir massa o molt poc) s’han proposat diferents tractaments per a la síndrome premenstrual, entre ells alguns fitoteràpics.Recentment uns investigadors de l’Iran han publicat un estudi clínic dissenyat per avaluar els possibles efectes de la curcumina sobre la severitat dels símptomes de la síndrome premenstrual.

El rizoma de cúrcuma índia ( Curcuma longa Vahl.) , Conté entre un 3-5% de matèries colorants, anomenades curcuminoides de les quals la principal és la curcumina. A la Unió Europea, la curcumina està autoritzada com a additiu alimentari, amb el codi E-100i.

Estructura de la curcumina

L’equip d’investigadors va realitzar un assaig clínic, doble cec, en què van participar 70 dones amb diagnòstic de síndrome premenstrual. Cada participant va rebre 100 mg de curcumina o de placebo dues vegades al dia, des de 7 dies abans, fins a 3 dies després de l’aparició de la menstruació.Es va registrar la gravetat dels símptomes per mitjà d’un qüestionari d’avaluació del SPM.

Després de tres cicles consecutius de tractament, es va comprovar que la curcumina va reduir significativament el nombre i la intensitat dels símptomes físics en comparació amb el grup placebo. Els autors suggereixen que aquest efecte probablement està intervingut per la modulació de neurotransmissors i pels efectes antiinflamatoris de la curcumina.

Font: Khayat S, Fanaei H, Kheirkhah M, Moghadam ZB, Kasaeian A, Javadimehr M. curcumin attenuates severity of premenstrual syndrome symptoms : A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Complement Ther Med. 2015; 23 (3): 318-24. doi: 10.1016 / j.ctim.2015.04.001 .

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s