Els beneficis de la dieta japonesa

Els habitants del Japó tenen una sèrie d’hàbits que han portat als experts a qualificar la seva dieta com una de les més saludables del món, juntament amb la mediterrània.

30 aliments diferents cada dia: la varietat evita els dèficits de micronutrients 

Segons mana la tradició, en les cuines japoneses es preparen diversos plats alhora en racions molt petites, el que permet combinar amb facilitat una gran varietat de sabors. En general, els menús que mengen els japonesos en el seu dia a dia consten de cinc plats: una sopa de miso, arròs blanc i tres plats més. Els múltiples platets que acompanyen aquests tres varien considerablement segons la regió, l’època de l’any i les preferències familiars, però sol ser habitual que a la taula hi hagi platets amb verdures cuinades, tofu, peix i sashimi. En total, s’estima que els japonesos arriben a prendre fins a 30 aliments diferents cada dia, en la seva major part de procedència vegetal.

Beuen te verd: un potent antioxidant

En lloc de decantar-se per refrescs ensucrats o begudes alcohòliques, els japonesos solen beure, per norma general, te verd o aigua en els àpats. Tan popular és, que molts dolços, gelats i galetes incorporen com a ingredient te verd, conferint el seu sabor característic. “El millor que té el te verd és que subministra una gran quantitat d’antioxidants. A més, no aporta calories “, indica la nutricionista Pilar Riobó. Per si fos poc, el te verd (o sense fermentar) proporciona també vitamines del grup B, provitamina A, a més de fluor, calci, potassi i magnesi.

El peix és la seva primera fuenta de proteïnes: els japonesos mengen menys carn 

A diferència d’Europa i els EUA, els japonesos mengen més peix que carn. Encara que cal aclarir que les proteïnes que proporciona el peix són d’una qualitat similar a les de la carn, hi ha una diferència substancial entre els greixos dels animals terrestres i aquàtics. “Mentre que els greixos de la carn -assenyala la nutricionista Júlia Farré, dietista i nutricionista de Alimmenta- són saturats i solen tenir un efecte proinflamatori, les del peix són tot el contrari: són insaturats i cardioprotectores. A més, el peix no té tanta greix com la carn “, afegeix. “La clau està en l’aportació que el peix suposa pel que fa a àcids grassos poliinsaturats, cas dels famosos omega-3. Aquí hi ha la gran diferència, al marge que el peix és més digerible “, apunta Ignacio Jáuregui, professor de Nutrició i Bromatologia de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla.

Els agrada la soja: un llegum amb proteïnes excel·lents 

Un tret diferencial dels nipons és el molt que els agrada la soja, sigui en forma d’oli, de tofu o de brots. La soja, en realitat, és un llegum com la llentia o la mongeta, “que únicament es diferencia d’aquestes -indica Júlia Farré- en què aporta la proteïna completa, amb tots els seus aminoàcids. En aquest sentit, s’assembla a la proteïna que aporta la carn. És una verdura que quan es menja pràcticament serveix de segon plat “, afegeix. La soja és tan saludable que, segons Pilar Riobó, “aporta fitoestrògens, uns compostos que en alguns estudis s’han demostrat eficaços quan es consumeixen durant tota la vida per prevenir certs tipus de càncers, com el de mama”. No obstant això, convé precisar que si bé la soja és molt sana, la salsa de soja no ho és tant, ja que conté massa sal.

Prenen arròs integral a totes hores: més fibra que l’arròs blanc de tota la vida 

Al Japó l’arròs integral és omnipresent i fins al Ministeri d’Agricultura el promou com esmorzar tradicional, amb el lema “Have a rice day”, en al·lusió a l’expressió anglesa “Have a nice day” ( “Tingues un bon dia”). Els bols d’arròs també són presents en el menjar i fins i tot en les postres. Cal tenir en compte que al Japó hi ha fins a 300 tipus d’arròs (hakumani, kagayaki, mochigome, etc.). Per aquest motiu, la majoria dels japonesos usen suihanki (arrosseres) en les que afegeixen quantitats mesures d’arròs rentat i aigua. Aquestes arrosseres mantenen l’arròs humit i temperat, de manera que roman comestible durant hores, amb la qual cosa moltes vegades només fan arròs un cop al dia. Menjar arròs proporciona als japonesos hidrats de carboni complexos. A més, l’arròs integral, indica la nutricionista Júlia Ferré, “és important perquè té fibra, més vitamines del grup B”.

http://revista.objetivobienestar.com/cuerpo/alimentacion/2014-12-23/los-beneficios-de-la-dieta-japonesa

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s