Les Plantes Oblidades: de la memòria a la taula

Des del col·lectiu Eixarcolant us presentem, amb molta Il·lusió, un projecte innovador i  transformador, amb el qual volem projectar vers el futur un coneixement ancestral abandonat i menystingut. El passat dia 12 de març va tenir lloc a Igualada la 1a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, una iniciativa pionera a nivell català i estatal,  i properament ens posarem a treballar en la 2a edició. Us hi esperem!

Activitats

TASTS

Al llarg de la jornada podreu gaudir de 5 tasts: Infusions, amanides, cuina silvestre, condiments, begudes. Tots ells amb els plantes silvestres com a protagonistes.

XERRADES I TALLERS

Experts en la matèria us oferiran xerrades i tallers relacionats amb cadascun dels tasts per tal que pugueu saber com utilitzar les plantes silvestres.

DINAR

Un dinar deliciós cuinat amb amor a base de productes de proximitat i plantes silvestres, per llepar-se’n els dits.

ACTIVITATS INFANTILS

Perquè els més menuts de la casa també puguin gaudir tot descobrint les infinites possibilitat que ofereixen els materials vegetals com a elements de joc.

TROBADA I TAULA RODONA

D’on venim, on som i cap a on anem. Des de múltiples sectors, parlem sobre el model agroalimentari que volem i el paper que hi poden tenir les plantes silvestres.

FIRA DE PRODUCTES SILVESTRES

Quins productes, relacionats amb cadascun dels tasts, trobem actualment en el mercat? Una oportunitat pels productors, un món per descobrir per als consumidors.

Per què EIXARCOLANT? Eixarcolar: segons el Diec, “Acció d’arrencar les males herbes dels camps de conreu, de forma manual. Pràctica molt habitual abans de l’arribada dels herbicides” Una persona gran de la comarca afegeix “Ens passàvem hores eixarcolant els camps, però no et pensis pas que llençàvem les males herbes que arrencàvem! Moltes d’elles ens les guardàvem a les butxaques del davantal i ens les menjàvem al següent àpat, eren ben bones amanides amb oli i sal!”

L’objectiu de la jornada és precisament el de recuperar les sensacions, gustos, aromes i textures que experimentaven aquests joves, que ara ja són avis, quan recollien les mal anomenades “males herbes” per fer coses tant simples però alhora tant bones i saludables com una amanida, una truita, una infusió o un licor de sobretaula.

Us presentem un programa en el qual hem procurat posar a l’abast de tots vosaltres una combinació equilibrada d’activitats que us permetin introduir-vos en uns gustos ja oblidats, en uns coneixements tradicionals que ja no es transmeten de generació en generació, i en un estil de vida més saludable i més sostenible de forma amena i divertida.  Alhora, aquest programa vol ser un homenatge a les  generacions passades, persones que van ser dipositàries d’un coneixement tradicional acumulat durant generacions, coneixement davant del qual la modernitat massa vegades ens ha tornat sords.

Amb aquest objectiu, el programa consta de cinc tipus de tasts: Infusions, amanides, cuina silvestre, condiments, i  begudes; en els quals podreu degustar diverses receptes en on les plantes silvestres seran les protagonistes.

Paral·lelament hi haurà tallers i xerrades relacionades amb cadascun dels tasts; organitzat de tal forma que pugueu participar tant dels tasts com dels tallers i xerrades corresponents.

També tindrà lloc una trobada amb agricultors,  distribuïdors, restauradors i consumidors per analitzar i debatre sobre les plantes silvestres com a aliment de futur; seguida d’una conferència per descobrir quin és coneixement tradicional de la vegetació present a la zona de la Catalunya Central i quines iniciatives s’estan duent a terme per recuperar-lo, la qual finalitzarà amb una taula rodona.

Volem que gaudiu d’un dissabte envoltats de gastronomia i de tradició. En parella, amb la família o amb els amics; i per això a més a més dels tasts i xerrades, també hem preparat activitats infantils, parades relacionades amb cadascun dels tasts, música en directe, i un dinar deliciós on les plantes silvestres i els productes ecològics seran protagonistes.

Les activitats de la jornada són gratuïtes per tots els assistents (exceptuant el dinar), però cal inscripció prèvia per tal de poder preparar de forma adequada els tasts i la resta d’activitats. Amb la inscripció a la jornada gaudireu de descomptes en el dinar i d’un petit obsequi de record. Properament obrirem les inscripcions, us informarem a traves del web i les xarxes socials.

Amb la vostra participació estareu contribuint a la recuperació d’uns usos i unes tradicions que ens han de permetre avançar vers un model agroalimentari més saludable, més sostenible, i socialment més just. Gràcies.

http://www.eixarcolant.cat/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s