Te Kombucha, la beguda probiòtica de moda

Cada vegada més sentim a parlar del te kombucha, un te que sembla que és la panacea per a moltes coses, però, és realment tan efectiu com ens venen?

El te kombucha és una beguda fermentada elaborada a partir de te endolcit que ha estat fermentat per una colònia simbiòtica de bacteris i llevats anomenada SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). El seu gust tan particular i efervescent ens recorda des del vinagre de poma fins a alguna varietat de xampany, segons el tipus de te.

El consum de kombucha s’ha estès molt dins la comunitat Health Conscious dels Estats Units. Es comercialitza en tots els supermercats orgànics i saludables, i fins i tot és molt comú poder-lo prendre com a refresc als restaurants i cafès d’aquest estil. I com passa amb tot, sigui bo o dolent, el que comença a Amèrica del Nord tard o d’hora arriba a casa nostra: així doncs, el te kombucha ja  comença a ser tema de conversa en les xarxes socials del món de l’alimentació.

Kombucha superfood pro biotic beverage in glass on white backgro

Beneficis del Te Kombucha

Els primers usos de te kombucha daten del 221 aC, durant la dinastia xinesa Tsin. D’origen asiàtic i anomenat te de la immortalitat, la medicina tradicional xinesa l’ha fet servir durant més de dos mil·lennis, ja que s’atribueixen molts beneficis a aquesta beguda probiòtica amb propietats depuratives, antioxidants, energètiques i reconstituents del sistema immunològic. Encara que no hi ha gaire evidència científica sobre tot això, n’hi ha molta d’experimental provinent de persones que n’han estat prenent durant anys. Alguns dels beneficis que en destaquen són els següents:

  • millora problemes digestius i del trànsit intestinal
  • millora els nivells d’energia
  • enforteix el sistema immunològic
  • millora al·lèrgies
  • funciona com a antibiòtic que millora infeccions recurrents com ara la candidiasi
  • disminueix els símptomes premenstruals
  • normalitza la pressió arterial
  • combat l’artritis i disminueix el dolor d’articulacions
  • prevé la pèrdua de memòria
  • tòpicament, millora problemes de la pell i serveix per esbandir els cabells i enfortir el cuir cabellut.

 Cal remarcar que cada persona és un món i que la millor evidència és l’experiència pròpia.

SCOBY o cultiu simbiòtic de kombucha

La colònia SCOBY de kombucha, que té un aspecte i color similar a una crep gruixuda, és la responsable de transformar el te ensucrat en una beguda probiòtica. Els microorganismes que es troben més habitualment en el cultiu són Saccharomycodes ludwigii, Schizosaccharomyces pombe, Brettanomyces bruxellensis,Bacterium xylinum, Bacterium gluconicum, Bacterium xylinoides, Bacterium katogenum, Pichia fermentans iCandida stellata.

D’aquesta transformació i procés de fermentació, a part de tots els bacteris probiòtics, n’obtenim vitamines(sobretot del grup B i C), aminoàcids, enzims, i un seguit d’àcids orgànics beneficiosos per a la salut com ara l’àcid glucorònic (de gran poder desintoxicador), l’àcid làctic (ajuda a la digestió i millora la circulació sanguínia) i l’àcid acètic (antibiòtic natural).

Contraindicacions

  • Com que sovint és un producte que es fa a casa, no és recomanable en cas d’embaràs o lactància, ja que pot estar contaminat per altres bacteris o fongs si no es prepara de manera extremadament curosa i higiènica.
  • Per aquest mateix motiu, també pot estar contraindicat per a persones amb un sistema immunològic delicat.

Bibliografia:

  1. WEBMED: http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-538-kombucha%20tea.aspx?activeingredientid=538&activeingredientname=kombucha%20tea
  2. Seeds of Health: http://www.seedsofhealth.co.uk/fermenting/kombucha.shtml
  3. Matthew Kenny Culinary Academy. Culinary Nutrition course notes, pg 9. 2014
  4. Font: http://www.etselquemenges.cat/repte/te-kombucha-la-beguda-probiotica-de-moda-36608
Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s